Μήνυση κατά του αμερικανικού δημοσίου εξετάζει η AIG

0

Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία AIG, η οποία έγινε αποδέκτης κρατικού δανείου διάσωσης ύψους 182 δις. δολαρίων εν μέσω της τραπεζικής κρίσης του 2008-2009, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε μήνυση, η οποία εκκρεμεί κατά του αμερικανικού δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι όροι του δανεισμού ήταν καταχρηστικοί και επαχθείς.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ασφαλιστικού ομίλου, Hank Greenberg έχει καταθέσει μήνυση από το 2011κατά του αμερικανικού δημοσίου και ζητά αποζημίωση 25 δις. δολαρίων από την κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι το επιτόκιο δανεισμού ήταν εξαιρετικά υψηλό καθώς και ότι το 92% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης ήταν υπερβολικό και άδικο για τους μετόχους.

Ειδικότερα, ο Greenberg επικαλείται παραβίαση του πέμπτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος, με το οποίο προβλέπεται προστασία των φυσικών και νομικών προσώπων από την καταχρηστική άσκηση εξουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου της AIG, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, σε σημερινή συνεδρίασή του, θα λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ασφαλιστικού ομίλου στην ποινική δίκη.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μήνυση είχε κατατεθεί ταυτόχρονα σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον και απορρίφθηκε πρωτόδικα στην πρώτη πολιτεία, ενώ οι δικαστές της Ουάσινγκτον δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Greenberg.

Σχόλια