Μήνυση κατά του Μπους κατέθεσαν Χιλιανοί πολίτες

0

Χιλιανοί που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Ιράκ κατέθεσαν μήνυση κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου. Με τη μήνυση ζητείται από τα τοπικά δικαστήρια να εφαρμόσουν τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες έχουν επικυρώσει και οι δύο χώρες, και να συλλάβουν τον Μπους και τα μέλη της κυβέρνησής του όταν φτάσουν στο Σαντιάγκο της Χιλής τον ερχόμενο μήνα, για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Συνήθως τα δικαστήρια αποφασίζουν εντός λίγων ημερών εάν θα κάνουν δεκτές τέτοιου είδους μηνύσεις, στις οποίες καταφεύγουν συχνά οι Χιλιανοί, και στη συνέχεια ορίζουν ένα δικαστή, ο οποίος έχει το δικαίωμα να καλέσει μάρτυρες να καταθέσουν πριν αποφασίσει για την απαγγελία κατηγοριών.

Ο δικηγόρος Χουάν Ενρίκε Πριέτο, ο οποίος κατέθεσε τη μήνυση στο Εφετείο του Σαντιάγκο εκ μέρους του Κομμουνιστικού και του Ανθρωπιστικού Κόμματος της Χιλής, δήλωσε ότι «με βάση τις διεθνείς συνθήκες, το ότι είσαι αρχηγός κράτους δεν σου δίνει το δικαίωμα να διαπράττεις οτιδήποτε και να μην δικάζεσαι».

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται και φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών να κακοποιούν σεξουαλικά και σωματικά κρατουμένους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ.

Σχόλια