Υπερψηφίστηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Μίσιγκαν

0

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ελευθερία στην Εργασία» (Freedom to Work) και περιέχει ρυθμίσεις που πλήττουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στα δικαιώματα των εργαζομένων να προβαίνουν σε νόμιμη απεργία, ενώ η βασικότερη ρύθμιση αφορά στην μετατροπή της συνδρομής των μη συνδικαλισμένων μελών στις οργανώσεις σε προαιρετική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα ρύθμιση αφορά ενώσεις εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, εξαιρουμένων πάντως των ενώσεων στο πυροσβεστικό και αστυνομικό σώμα. Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Rick Snyder, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να τονώσει την αγορά εργασίας και να καταστήσει την Πολιτεία ανταγωνιστική σε ευρύτερο πλαίσιο. Επιπροσθέτως, με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται ο πληρέστερος σεβασμός της αρνητικής συνδικαλιστικής ελευθερίας των εργαζομένων, δηλαδή της επιλογής να εργάζονται χωρίς να συμμετέχουν ή να καταβάλουν κάποιο τέλος σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Σήμερα στο Μίσιγκαν οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να μην καταβάλουν τα τέλη υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, βάσει κάποιων συμβάσεων των οργανώσεων. Με άλλα λόγια, αν θέλουν να εργαστούν, πρέπει να συμμετάσχουν σε μία οργάνωση και να καταβάλουν ένα ποσό συμμετοχής, το οποίο μπορεί να ανέρχεται και στο 1 ή 2 τοις εκατό του μισθού τους. Με το νομοσχέδιο “Freedom to Work” οι πολίτες του Μίσιγκαν θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι σε μία ένωση. Δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τέλη σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά μόνο αν το επιθυμούν, ούτε θα χάνουν τις θέσεις τους για αυτό το λόγο. Και αν θέλουν να πληρώνουν τέλη εκουσίως, θα έχουν επίσης την ελευθερία να το κάνουν», σχολίασε ο Snyder. Το νομοσχέδιο συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι μάλιστα αποχώρησαν από την σχετική ψηφοφορία στην Γερουσία.

Σχόλια