Μορατόριουμ για τις εκτελέσεις σε όλο τον κόσμο

0

Τιμήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πρώτη ευρωπαϊκή ημέρα κατά της θανατικής ποινής παρά τις ενστάσεις της Πολωνίας, η οποία ζητάει επίσης την καταδίκη των αμβλώσεων και της ευθανασίας.
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής και συμπλήρωσε: «πρέπει να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί η θανατική ποινή είναι λανθασμένη, γιατί καταργήθηκε και γιατί πρέπει να μείνει έτσι».
Η θανατική ποινή δεν ισχύει σε καμία χώρα της ΕΕ ενώ η κατάργησή της αποτελεί βασική υποχρέωση ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους. Η Πολωνία, ωστόσο, εμμένει.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε σχετικά ότι «η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα με έναν ευρύτερο τρόπο».
Η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Μάλτα είναι οι μόνες από τις 27 χώρες της ΕΕ όπου απαγορεύεται η άμβλωση.
Να σημειωθεί ότι η 10η Οκτωβρίου είναι επίσης παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της θανατικής ποινής, η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση προς όλα κράτη – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «να υπερψηφίσουν το μορατόριουμ των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ως πρώτο βήμα για να την πλήρη κατάργηση αυτής της εξευτελιστικής και απάνθρωπης τιμωρίας».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Άρμπουρ απηύθυνε έκκληση προς το Αφγανιστάν για επαναφορά του μορατόριουμ των εκτελέσεων.
Την περασμένη Κυριακή 15 άνθρωποι στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα. Η Άρμπουρ δήλωσε σχετικά: «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις συνιστούν παραβίαση των υποχρεώσεων του Αφγανιστάν απέναντι στο διεθνές δίκαιο».
Εν τω μεταξύ, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να περάσει μέσα στο 2007 ψήφισμα υπέρ της αναστολής των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια απόφαση θα σημαίνει ουσιαστικά το πάγωμα των εκτελέσεων με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε αδίκημα.

Σχόλια