Μόσχα: Συγκέντρωση μνήμης για την Πολιτκόσφκαγια με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης

0

Συγγενείς, φίλοι και μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεντρώθηκαν, χθες, στο κέντρο της Μόσχας για να τιμήσουν τη μνήμη της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου, Άννας Πολιτκόσφκαγια.
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια, δριμύτατη επικρίτρια του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία, έπεσε νεκρή από σφαίρες στο διαμέρισμά της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου του 2006.
Το αίτημα των εκατοντάδων διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία στο κέντρο της Μόσχας ήταν να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Ένα χρόνο μετά η υπόθεση της δολοφονίας παραμένει ανεξιχνίαστη.
Φίλοι της Πολιτκόσφκαγια και μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρευρέθησαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το αντιπολιτευτικό κίνημα «Άλλη Ρωσία» στην πλατεία Πούσκιν.
Η συγκέντρωση έγινε υπό τη στενή παρακολούθηση των αστυνομικών δυνάμεων.
Σε άλλο σημείο της ρωσικής πρωτεύουσας χιλιάδες μέλη του φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο κινήματος νεολαίας «Νάσι» πραγματοποίησαν εκδήλωση για τον εορτασμό των 55 γενεθλίων του προέδρου της Ρωσίας.
Εκτός από τη Μόσχα, εκδηλώσεις στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις του κόσμου, περιλαμβανομένων Νέας Υόρκης, Ρώμης και Παρισιού.
Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Μόσχας ανέμιζαν σημαίες του αντιπολιτευόμενου κινήματος του πρώην πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
«Πριν από ένα χρόνο, η Αννα Πολιτόφσκαγια δολοφονήθηκε με στυγερό τρόπο. Πέθανε πασχίζοντας να υπερασπισθεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων των πολιτών. Το όνομά της έγινε συνώνυμο του υψίστου ηθικού κύρους» τόνισε ο Κασιάνοφ στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους.
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 60 επώνυμοι υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητούν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για το θάνατο της δημοσιογράφου.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς».
Ανάμεσα στους επώνυμους που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο βραβευθείς με το νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, η Αμερικανίδα ηθοποιός, Σούζαν Σαράντον και ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ.
Η Άννα Πολιτόφσκαγια υπήρξε από τους λιγοστούς Ρώσους δημοσιογράφους που συνέχιζαν να καλύπτουν την κρίση στην Τσετσενία και υπήρξε ως το τέλος κατήγορος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια