Μπαγκλαντές: Θανατική ποινή για ηγέτη της αντιπολίτευσης

0

Σε θάνατο καταδικάστηκε, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές, ο βοηθός γενικός γραμματέας του Ισλαμιστικού Κόμματος και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Abdul Quader Mollah, για εγκλήματα πολέμου κατά την περίοδο του Πολέμου Ανεξαρτησίας του 1971.

Πρόκειται για ανατροπή σχετικής απόφασης του αρμόδιου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Μπαγκλαντές (International Crimes Tribunal of Bangladesh – ICTB), το οποίο είχε επιβάλει στο Mollah ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε προκαλέσει πλήθος διαδηλώσεων, τόσο από τους υποστηρικτές του Ισλαμιστικού Κόμματος, όσο και από τους αντιπάλους του Mollah, οι οποίοι απαιτούσαν την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Στον απόηχο των επεισοδίων, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να είναι δυνατή η προσβολή αποφάσεων του ICTB με έφεση, κάτι που οδήγησε και στην αλλαγή της ποινής του Mollah από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Mollah έκανε λόγο για πολιτικό δόλο και δήλωσε, ότι θα καταθέσει άμεσα αίτημα επανεξέτασης.

Σχόλια