Μπαγκλαντές: Ισόβια κάθειρξη στον αρχηγό του ισλαμικού κόμματος για εγκλήματα πολέμου

0

Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Μπαγκλαντές καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Abdul Kader Mullah, αρχηγό του Ισλαμικού κόμματος «Jamaat-e-Islami», καθώς κρίθηκε ένοχος για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971.

Ο Abdul Kader Mullah κρίθηκε ένοχος για πέντε από τις έξι συνολικά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η τέλεση δολοφονιών. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας o Mullah αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ όταν το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, ο ίδιος φώναξε ότι είναι αθώος. Να αναφερθεί ότι η δίκη έχει προκαλέσει έντονες αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας καθώς οι υποστηρικτές του κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά επιχειρεί να ανοίξει μια «πολιτική βεντέτα». Χιλιάδες πολίτες μάλιστα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Ντάκα, την πρωτεύουσα της χώρας ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη του ισλαμικού κόμματος.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο πόλεμο.

Σχόλια