Μπαγκλαντές: Καταδίκη ισλαμιστή ηγέτη για εγκλήματα πολέμου

0

Ένοχο έκρινε το Δικαστήριο Διεθνών Εγκλημάτων του Μπαγκλαντές τον ισλαμιστή ηγέτη Ghulam Azam, για συνέργεια σε γενοκτονία και διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στα γεγονότα του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1971.
Ο 91χρονος Azam διετέλεσε επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος Jamaat-e-Islami, για το διάστημα 1969-2000, περιγράφεται από τους υποστηρικτές του κόμματος ως μέγας διανοητής και πνευματικός ηγέτης και υπήρξε πολέμιος της ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν, υποστηρίζοντας την εποχή εκείνη ότι αυτό θα δίχαζε τη μουσουλμανική κοινότητα.
Στον Azam επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 90 ετών, ενώ, στον απόηχο της καταδίκης του, ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσα στους υποστηρικτές του και σε αστυνομικούς.
Να σημειωθεί, ότι το Δικαστήριο Διεθνών Εγκλημάτων του Μπαγκλαντές ιδρύθηκε το 2010, με αρμοδιότητα να δικάσει τους φερόμενους ως συνεργούς του πακιστανικού στρατού, στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές. Ωστόσο καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλουν το εν λόγω Δικαστήριο, να μην πληροί τις προϋποθέσεις δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου.