Μπασίρ: “Αναρμόδιο το δικαστήριο της Χάγης στο Σουδάν”

0

Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη χώρα του και χαρακτήρισε τις εις βάρος του κατηγορίες “ψευδείς”.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Σουδάν μετά την απόφαση του δικαστηρίου να του απαγγείλει κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ICC στη Χάγη, «στρατιώτες και πράκτορες» που τελούν υπό τις διαταγές του Μπασίρ σκότωσαν τουλάχιστον 35.000 πολίτες και προκάλεσαν τον «αργό θάνατο» άλλων 80.000 – 265.000 ανθρώπων, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μαχών.

«Όποιος έχει επισκεφτεί το Νταρφούρ και έχει συναντηθεί με αξιωματούχους και διαπίστωσε την εθνικότητά τους και τη φυλή τους θα γνωρίζει ότι όλα αυτά τα πράγματα, οι κατηγορίες για εθνοκάθαρση, είναι ψέματα», πρόσθεσε ο Μπασίρ, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη σουδανική τηλεόραση.

Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλί Οσμάν Ταχά, δήλωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται «σε επαφή με διάφορα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα με την Κίνα και τη Ρωσία», με σκοπό να παρέμβει το σώμα ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν την ασφάλεια της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ και των γραφείων που διατηρούν στο νότιο Σουδάν μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διωχθεί ο πρόεδρος της χώρας, Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, για «γενοκτονία» στο Νταρφούρ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, είπε ότι οι ΗΠΑ εκτίμησαν την κατάσταση στις διπλωματικές αποστολές που έχουν στο Σουδάν, στο Χαρτούμ και στην Τζούμπα, και έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει, ποια ακριβώς ήταν τα μέτρα αυτά.

Στην ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον φοβάται τυχόν αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ και των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Σουδάν μετά την απόφαση αυτή, ο Μακόρμακ είπε ότι «σίγουρα είναι μια πιθανότητα» και κάλεσε ταυτοχρόνως «όλες τις πλευρές», να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα παρόμοια μέτρα λαμβάνει ο ΟΗΕ με την απόσυρση όλων των μη-απαραίτητων υπαλλήλων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, κάλεσε τον πρόεδρο του Σουδάν να «σεβαστεί» τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «Θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις συστάσεις του Δικαστηρίου», είπε ο Κουσνέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχόλια