Μπαχρέιν: Καταδικάστηκαν γιατροί που περιέθαλπαν τους διαδηλωτές

0

Τα επεισόδια είχαν λάβει χώρα το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όταν εκτονώθηκε με διαδηλώσεις κίνημα Σιιτών με αίτημα τη διεκδίκηση περισσότερων ατομικών δικαιωμάτων. Το κίνημα συνετρίβη από το καθεστώς των Σουνιτών, αλλά ακολούθησαν μικρότερης εμβέλειας διαδηλώσεις και τους επόμενους μήνες.

Οι γιατροί είχαν συλληφθεί από την άνοιξη και κρατούνταν αρκετό καιρό, μέχρι που αφέθησαν ελεύθεροι, όταν πίεσαν την κυβέρνηση με παρατεταμένη απεργία πείνας. Συγγενείς των γιατρών αργότερα αποκάλυψαν ότι οι κρατούμενοι είχαν υποστεί βασανιστήρια, με σκοπό να δώσουν ψευδείς ομολογίες. Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη μεταξύ 6-15 έτη για παράνομη οπλοκατοχή, χρήση ιατρικών μηχανημάτων, άρνηση περίθαλψης αστυνομικών δυνάμεων και διέγερση μίσους μεταξύ των θρησκευτικών σεχτών. Όλοι εργάζονταν στο Ιατρικό Κέντρο Salmaniya Complex, στο οποίο εισέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, αφού προηγουμένως είχαν αδειάσει την κοντινή πλατεία από τους διαδηλωτές. Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ακτιβιστές από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη Δικαιοσύνη ότι εξάντλησε την αυστηρότητά της πάνω σε ομάδα ατόμων που λειτουργούσαν βάσει επαγγελματικού καθήκοντος.

Από την άλλη, σε θανατική ποινή καταδικάστηκαν από ειδικό, μυστικό δικαστήριο τρεις διαδηλωτές με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας αστυνομικού στη διάρκεια των επεισοδίων. Ταυτόχρονα, με ισόβια κάθειρξη τιμωρήθηκαν χθες οχτώ ηγετικές μορφές του κινήματος, ενώ για 13 έως 15 χρόνια θα παραμείνουν στη φυλακή αρκετοί άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαηλώσεις.

 

Σχόλια