Μπαχρέιν: Νέα δίκη για τους γιατρούς που περιέθαλψαν διαδηλωτές

0

Επρόκειτο για εργαζομένους σε κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, που θεωρήθηκαν αντικαθεστωτικοί, λόγω της ιατρικής βοήθειας προς τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Φεβρουαρίου.Κατόπιν της καταδίκης των γιατρών με συνοπτικές και αμφιλεγόμενης νομιμότητας διαδικασίας, υπήρξαν διεθνείς αντιδράσεις, τόσο από ακτιβιστικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και από τον Γενικό Γραμματεία του ΟΗΕ Ban Ki-moon σε σχετική ανακοίνωση.

Η διεθνής κοινή γνώμη εναντιώθηκε στην καταδίκη, θεωρώντας αφενός ότι το κίνητρο της κατηγορίας ήταν πολιτικό, αφετέρου ότι η δίκη έγινε με ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις. Κυρίως, γιατί οι είκοσι γιατροί καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα από έκτακτο μυστικό δικαστήριο, το οποίο συστάθηκε για να δικάσει ειδικά τις υποθέσεις των διαδηλωτών. Η παρουσία των γιατρών στο ιατρικό κέντρο, όπου εισέβαλαν εκατοντάδες διαδηλωτές, και η εκτέλεση του καθήκοντος περίθαλψης των ασθενών από τις συγκρούσεις με τα αστυνομικά σώματα, θεωρήθηκε από το δικαστήριο συνέργεια σε αντικαθεστωτικές πράξεις και συμμετοχή σε εξέγερση για ανατροπή της κυβέρνησης, επισύροντας ποινές από 5 έως 15 έτη φυλάκισης.

Η νέα δίκη θα γίνει με σαφώς βελτιωμένους όρους, καθώς το δικαστήριο θα είναι τακτικό ορκωτό και θα αποσυρθούν κάποιες από τις αρχικές κατηγορίες. Η συνήγορος υπεράσπισης, Jalila Al-Sayed, τόνισε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αν θα επιτραπεί η εμφάνιση νέων μαρτύρων και η χρήση νέων αποδεικτικών μέσων, ή η αποδεικτική διαδικασία θα περιοριστεί σε σχηματισμό δικανικής πεποίθησης από την αρχή για το υπάρχον αποδεικτικό υλικό.

Προς το παρόν οι είκοσι γιατροί παραμένουν ελεύθεροι, τους έχει, όμως, απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Η επόμενη συζήτηση της νέας δίκης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου.

Σχετική ανακοίνωση ΟΗΕ

Σχετική ανακοίνωση Διεθνούς Αμνηστίας

Σχόλια