Μπερλουσκόνι: «Καρκίνωμα» οι δικαστές

0

Έχοντας εξασφαλίσει ήδη μέσω της γερουσίας το «πάγωμα» της δίκης του στο Μιλάνο για τουλάχιστον έναν χρόνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας τους δικαστικούς λειτουργούς της Ιταλίας «καρκίνωμα».
Από το βήμα συνεδρίασης της εμπορικής ένωσης Confesercenti στη Ρώμη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «η ιταλική Δημοκρατία τελεί υπό επιτήρηση, συμπιεσμένη κάτω από το τακούνι των πολιτικοποιημένων δικαστικών».
Η τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση τμήματος του ακροατηρίου, το οποίο εξέφρασε εμφανώς την αποδοκιμασία του σφυρίζοντας, σε αντίθεση με αρκετούς εκ των εμπόρων, οι οποίοι χειροκρότησαν τουλάχιστον τις αναφορές του Καβαλιέρε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε ανάκαμψη.
Συντηρώντας τη σύγκρουσή του με το δικαστικό σώμα, ο Μπερλουσκόνι διεμήνυσε: «Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κυβερνηθούν από όποιον επέλεξαν, με δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν μπορούν να δεχθούν μία από τις κρατικές εξουσίες να επιθυμεί να αλλάξει τους κυβερνώντες, πλήττοντας τα δικαιώματα των πολιτών, με ανυπόστατες κατηγορίες».
Η Ένωση Ιταλών Δικαστικών είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου «παγώνουν» όλες οι δίκες για αδικήματα που επισείουν ποινές κατώτερες των δέκα ετών.
Σε αντάλλαγμα, οι δικαστικοί προσέφεραν τη στήριξή τους στη θέσπιση ασυλίας για τους ανώτερους άρχοντες του δημοκρατικού πολιτεύματος – δηλαδή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η Γερουσία ψήφισε την Πέμπτη το «πάγωμα» των υποθέσεων «περιορισμένης σοβαρότητας» (στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δίκες για διαφθορά), ενώ παράλληλα η κεντροδεξιά πλειοψηφία στοχεύει να πετύχει και την έγκριση της «ασυλίας», πριν το Κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές.