Μπλόκο στην Κομισιόν για τις αρμοδιότητες της Eurojust

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια της για μια νέα νομοθετική πρόταση, η οποία θα εκχωρούσε περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (eurojust) μετά την πρωτοβουλία 14 κρατών μελών.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Ολλανδία συνεργάστηκαν και κατέθεσαν δική τους πρόταση. Η κίνηση ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως «φρένο» στα φιλόδοξα σχέδια της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την πρόταση των «14» η διάρκεια εντολής του κάθε κράτους μέλους ορίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα έτη με δυνατότητα ανανέωσης της εντολής και των αρμοδιοτήτων της όπως «η ανάληψης έρευνας ή δίωξης κατά συγκεκριμένων ενεργειών» και «η σύσταση κοινής ομάδας ερευνών».

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα έχουν «πλήρη πρόσβαση» σε εθνικές βάσεις δεδομένων, όπως αρχεία εγκληματικών ενεργειών και συλλήψεων, ερευνών και ανταλλαγή δεδομένων DNA.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο EUobserver ότι δεν πρόκειται να υποβληθεί από την πλευρά της Κομισιόν νομοθετική πρόταση μετά την πρωτοβουλία των «14».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή στηρίζει τις ιδέες τους καθώς φαίνεται λίγο ως πολύ να λαμβάνουν υπ’ όψη τις απόψεις της Κομισιόν.

Σχόλια