Μπράουν: Δεν τίθεται θέμα βασανισμού Βρετανού στο Γκουαντάναμο

0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν διέψευσε ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη καταγγελιών όσον αφορά τη συμμετοχή Βρετανών αξιωματούχων στο βασανισμό Βρετανού πολίτη, ο οποίος κρατείται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι δράσαμε σύμφωνα με το νόμο», υπογράμμισε ο Γκόρντον Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου.

Η καταγγελία αφορά τον Μπινιάμ Μοχάμεντ, αιθιοπικής καταγωγής Βρετανό πολίτη, που συνελήφθη στο Πακιστάν το 2002 με τη κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και κρατείται στο Γκουαντάναμο από το 2004.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι βασανίστηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών όταν κρατείτο στο Πακιστάν.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, η βρετανική MI5 έδωσε στη CIA πληροφορίες για τον Μοχάμεντ και τον ανέκρινε τουλάχιστον δύο φορές. Κατά το διάστημα της κράτησής του από τις αμερικανικές αρχές, η MI5 ζήτησε από τη CIA να τον ανακρίνει και πάλι αλλά το αίτημά της δεν γίνονταν δεκτό.

Αν και τα δικαστικά έγγραφα που αφορούν το βασανισμό του Μοχάμεντ παραμένουν απόρρητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνει έρευνα κατά των Βρετανών πρακτόρων.

Ο Μοχάμεντ αναμένεται να απελευθερωθεί σύντομα, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας μετέβησαν στο Γκουαντάναμο και έκριναν ότι ο Μπινιάμ Μοχάμεντ είναι σε θέση να ταξιδέψει στη Βρετανία παρά την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε εδώ και ένα μήνα.

Σχόλια