Μυανμάρ: Μειώνονται οι ποινές φυλακισμένων με προεδρικό διάταγμα

0

Η απόφαση λήφθηκε αφενός για ανθρωπιστικούς λόγους, αφετέρου με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας της Μυανμάρ.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, η ποινή φυλάκισης 20-30 ετών μειώθηκε στα 20 χρόνια, ενώ οι ποινές για κάτω από 20 χρόνια μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο. Η απελευθέρωση των φυλακισμένων που έχουν σχετικό δικαίωμα βάσει των αναπροσαρμογών του τελευταίου προεδρικού διατάγματος θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν η μείωση των ποινών ισχύει και για τους πολιτικούς κρατουμένους.

Η κυβέρνηση της Μυανμάρ εξελέγη στις πρώτες εκλογές εδώ και είκοσι χρόνια, οι οποίες έγιναν το Μάρτιο του 2011. Έκτοτε, έχει θέσει σε εφαρμογή πολλές πολιτικές αλλαγές με στόχο την δημοκρατική αναμόρφωση της χώρας. Το Δεκέμβρη, ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει τις ήρεμες διαδηλώσεις πολιτών κατόπιν σχετικής διοικητικής άδειας, ενώ τον Οκτώβρη είχε απελευθερώσει περίπου 200 πολιτικούς κρατουμένους και είχε ιδρύσει την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Myanmar National Human Rights Commission – MNHRC).

 

Σχόλια