Να απορριφθούν οι εις βάρος του κατηγορίες ζήτησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

0

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε προσφυγή 140 σελίδων, στην οποία υποστηρίζει οι σε βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου πρέπει να απορριφθούν επειδή του είχε υποσχεθεί ατιμωρησία, το 1996, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Κάρατζιτς ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός πρώην μεσολαβητής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί ατιμωρησία εάν εξαφανιζόταν από την δημόσια ζωή.

«Εάν το Δικαστικό Συμβούλιο διαπιστώσει ότι η συμφωνία με τον Χόλμπρουκ είναι δεσμευτική θα πρέπει το Δικαστήριο να διατάξει την απόσυρση του κατηγορητηρίου», τονίζει μεταξύ άλλων στην προσφυγή του ο Κάρατζιτς και ο συνήγορός του.

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει την κατηγορία της γενοκτονίας κατά την πολιορκία του Σεράγεβο και την σφαγή το 1995 περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Ο Χόλμπρουκ έχει κατ επανάληψη διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό του Κάρατζιτς «ένα ακόμη ψεύδος από τον πιο επικίνδυνο άνδρα στη Ευρώπη».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει ανακοινώσει ότι ακόμη και εάν υπάρχει συμφωνία αυτό δεν παρέχει ασυλία από την δίωξη σε βάρος του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που εάν κριθεί ένοχος για τις συνολικά 11 σε βάρος του κατηγορίες μπορεί να του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.