Να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί η Human Rights Watch τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων

0

«Aν οι κυβερνήσεις στα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει να συμφωνήσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Στη φράση αυτή από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Γουάντα Τροστσίνσκα βαν Γκέντεραν, ειδική για τα ανατολικά Βαλκάνια στη Human Rights Watch (HRW – Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), συνοψίζονται οι φετινές διαπιστώσεις της οργάνωσης για τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σερβία και το Κόσοβο.
Αυτή τη χρονιά η έκθεση περιλαμβάνει πιο ήπιες, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, παρατηρήσεις αναφορικά με την έρευνα για τους εγκληματίες πολέμου, τη στάση των κρατών των ανατολικών Βαλκανίων απέναντι στις εθνικές μειονότητες και τα εμπόδια για τον επαναπατρισμό όσων εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη δεκαετία του 1990.
Η Σερβία κερδίζει «πόντους» χάρη στη βελτίωση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά χάνει άλλους εξαιτίας του γεγονότος ότι ο καταζητούμενος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς εξακολουθεί να διαφεύγει. Σε αντίθεση με τη Σερβία, η Κροατία κατηγορείται ότι «δεν διέπεται από συνέπεια» στη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ το Κόσοβο δέχεται επικρίσεις για την περιθωριοποίηση των Ρομ. Για το ίδιο θέμα αποδίδονται μομφές και κατά της Σερβίας.

Σχόλια