Να ερευνηθούν τυχόν εγκλήματα πολέμου στο Μάλι ζητούν έξι αφρικανικά κράτη

0

Η σύνοδος είχε ως αντικείμενο την συζήτηση της έκρυθμης κατάστασης στο Μάλι και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά.

Οι ηγέτες των έξι αφρικανικών κρατών κάλεσαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή και την απόδοση ποινικών ευθυνών. Παράλληλα κάλεσαν για παύση των εχθροπραξιών στο Μάλι πριν την έναρξη των επίσημων εορτασμών για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι στις 20 Ιουλίου.

Η σύνοδος οργανώθηκε από την ECOWAS, δηλαδή την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής. Στη σύνοδο δεν μετείχαν αντιπρόσωποι από το Μάλι, ενώ οι αντιπρόσωποι των λοιπών κρατών αποχώρησαν. Το κάλεσμα για ανάληψη δράσης εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απηύθυναν οι ηγέτες των εξής κρατών: Νιγηρία, Τονγκό, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπενίν και Νίγηρα. Η πολιτική σταθερότητα στο Μάλι διαταράχθηκε βιαίως στις 22 Μαρτίου, όταν πραγματοποιήθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα που έριξε την κυβέρνηση και ανέστειλε  την ισχύ του Συντάγματος της χώρας.