Να υποχρεωθεί το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

0

Υπέρ της υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα υποχρεώνει το Ιράν να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Σιράκ και Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί «μία απόφαση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτικές τις αξιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ιδιαίτερα εκείνη που αναφέρεται στην ανάγκη διακοπής των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη» δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά Ρωσία και Κίνα αρνούνται κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Δευτέρας πριν από το δείπνο που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών και της Γερμανίας.

Σχόλια