Νάπολη: Ένας μήνας διορία για επίλυση της κρίσης με τα απορρίμματα

0

Διορία ενός μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ιταλικές αρχές για την επίλυση της κρίσης με τα απορρίμματα στη Νάπολη. Στην αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Η Επιτροπή αποφάσισε να «δώσει στην Ιταλία ένα μήνα για να μας δώσει πληροφορίες που να δείχνουν ότι έκανε αυτό που έπρεπε για τη ρύθμιση του προβλήματος αυτού», δήλωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα.
Ο Επίτροπος έκρινε πολύ αυστηρά τις ιταλικές αρχές σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου.
«Αυτό που βλέπουμε στη Νάπολη δεν είναι μια κρίση που προκύπτει από το πουθενά. Είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα της ανεπαρκούς υλοποίησης επί 14 χρόνια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το θέμα των απορριμμάτων, για την οποία η Ιταλία καταδικαζόταν τακτικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είχε δηλώσει.
Η διορία ενός μήνα που δίδεται στην Ιταλία αναμένεται να εμπεριέχεται στην αιτιολογημένη γνωμοδότηση, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να στείλει στις ιταλικές αρχές. Η γνωμοδότηση αυτή συνιστά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας που γίνεται πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μια ενδεχόμενη καταδίκη σε πρόστιμα.
Η Ιταλία είχε προειδοποιηθεί τον Ιούνιο όσον αφορά το σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το θέμα των απορριμμάτων. Επτά μήνες αργότερα, η περιοχή της Νάπολης εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη χωματερών και σταθμών επεξεργασίας των απορριμμάτων και μια νέα κρίση ξέσπασε τα Χριστούγεννα, η οποία προκλήθηκε από τη διακοπή της συλλογής των απορριμμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 3.570 τόνοι σκουπιδιών που δεν συλλέχθηκαν κατέκλυζαν τους δρόμους της Νάπολης.

Σχόλια