Νέα αγωγή κατά της Blackwater

0

Αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Blackwater κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Κολούμπια, η μη κερδοσκοπική δικηγορική και εκπαιδευτική οργάνωση «Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα», η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η οργάνωση κατέθεσε την αγωγή εκ μέρους ενός Ιρακινού πολίτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου κατά την ανταλλαγή πυρών στη Βαγδάτη.

Η αγωγή καταγγέλλει ότι υπάλληλοι της Blackwater πυροβόλησαν αδιακρίτως κατά αμάχων πολιτών με αποτέλεσμα πέντε άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Οκτώβριο, το «Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα» είχε καταθέσει άλλη μία αγωγή κατά της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας εκ μέρους ενός επιζήσαντα και της οικογένειας τριών ανδρών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου κατά την ανταλλαγή πυρών, η οποία συνέβη μετά από έκρηξη κοντά σε φάλαγγα οχημάτων Αμερικανών διπλωματών στην πλατεία αλ-Νισούρ της Βαγδάτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 Ιρακινών.

Η Blackwater κατηγορείται για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας, για ανθρωποκτονίες και εγκλήματα πολέμου. Οι ενάγοντες αξιώνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σχόλια