Νέα αναβολή της δίκης του επιδιώκει ο Κάρατζιτς, την ώρα που αποφυλακίζεται η Πλάβσιτς

0

Να κερδίσει κι άλλο χρόνο καθυστερώντας την έναρξη της δίκης του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επιχειρεί ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Κάρατζιτς γνωστοποίησε χθες με επιστολή προς τους δικαστές την πρόθεσή του να μην παρουσιαστεί ενώπιόν τους την προσεχή Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμη η υπεράσπισή του. Πριν από λίγες ημέρες το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό το αίτημά του για αναβολή πέντε ημερών, αλλά τώρα ζητά και πάλι πίστωση χρόνου.
Ο Κάρατζιτς έχει αναλάβει αυτοπροσώπως την υπεράσπισή του, όπως είχε κάνει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε διάστημα 15 μηνών έχει καταθέσει περισσότερες από 250 προσφυγές, ζητώντας να αναβληθεί η δίκη και να του χορηγηθούν από τη διεθνή κοινότητα απόρρητα έγγραφα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σε γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου διαπραχθέντα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν σχεδίασε, παρακίνησε, διέταξε, ενθάρρυνε ή βοήθησε να διαπραχθούν τα εγκλήματα αυτά.
Την ώρα που ο 64χρονος Κάρατζιτς προσπαθεί να μποϊκοτάρει την έναρξη της σε βάρος του ακροαματικής διαδικασίας, ανακοινώνεται πως ελεύθερη θα αφεθεί την προσεχή Τρίτη η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία κρατείται στη Σουηδία για εγκλήματα πολέμου. Η Πλάβσιτς καταδικάστηκε το 2003 σε κάθειρξη έντεκα ετών. Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, οι κρατούμενοι που έχουν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής τους και έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωσή της. Ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «στην απόφασή του της 14ης Σεπτεμβρίου 2009, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συμφώνησε στην υπό όρους αποφυλάκιση της Πλάβσιττς, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία».

Σχόλια