Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία στον Καναδά

0

Το Κοινοβούλιο του Καναδά αναμένεται να ψηφίσει νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, θα δίνει υπερεξουσίες στις Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας για τη σύλληψη των υπόπτων για τρομοκρατία και την καταστολή της τρομοκρατικής δράσης.

Ειδικότερα, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα προβλέπει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για το έγκλημα της τρομοκρατίας. Επιπλέον, θα παρέχει ενισχυμένες εξουσίες στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας, ώστε να ερευνούν κάθε υποψία περί τρομοκρατικής δραστηριότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ θα επιτρέπει στα δικαστήρια να διατάσσουν την απενεργοποίηση κάθε ιστοσελίδας, που θεωρείται ότι προωθεί την τρομοκρατία ή αναζητά νέα μέλη για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας, που προωθεί τον συγκεκριμένο νόμο, δήλωσε ότι αυτός αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζουν τον υπό ψήφιση αντιτρομοκρατικό νόμο ως απειλή για τα ατομικά δικαιώματα των Καναδών πολιτών. Καταγγέλλουν δε ιδιαίτερα την επέκταση των εξουσιών των Υπηρεσιών Ασφαλείας καθώς και την ποινικοποίηση του λόγου, που εισάγεται με το νομοθέτημα.  Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της δημοκρατικής αρχής και των θεμελιωδών ελευθεριών, που δεν συμβάλλει στην δημόσια ασφάλεια της χώρας, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων.
 

Σχόλια