Νέα δίκη για τον Χαραντινάι

0

Σε νέα δίκη για εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, καθώς το Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICTY) ακύρωσε προηγούμενη αθωωτική απόφαση. Το ΔΠΔ προχώρησε στην ακύρωση της ετυμηγορίας υπέρ του Χαραντινάι, κρίνοντας ότι η διαδικασία είχε αμαυρωθεί εξαιτίας του εκφοβισμού μαρτύρων.
Επιπλέον, οι εφέτες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκριναν ότι κατά την πρώτη δίκη, δε δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στους εισαγγελείς για να αποδείξουν την υπόθεσή τους και δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί ο εκφοβισμός μαρτύρων, “ο οποίος σηματοδότησε τη δίκη από την αρχή έως το τέλος”.
Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητής του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου”, απηλλάγη, πριν από δύο χρόνια, κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο την περίοδο 1998-1999.
Την απόφαση του Εφετείου του ΔΠΔ χαιρέτισαν με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και ο επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Από την πλευρά του, ο συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα που θα κάνει είναι να διασφαλίσει την επιστροφή του Ραμούς Χαραντινάι στο Κόσοβο το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια να εξασφαλίσει τον ορισμό ημερομηνίας της επανάληψης της δίκης.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου συνελήφθη, την Τρίτη στο Κόσοβο και μεταφέρθηκε στη Χάγη, όπου και θα παραμείνει, έως τη ολοκλήρωση της νέας ακροαματικής διαδικασίας.

Σχόλια