Νέα έκθεση-καταπέλτης για τις πτήσεις της CIA

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες μη δεσμευτικό ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλεται ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες επέτρεψαν τις περιβόητες πτήσεις της CIA για τη μεταφορά κρατουμένων για τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της “”Προσωρινής επιτροπής για την εικαζόμενη χρήση των ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων”” εγκρίθηκε με 382 ψήφους υπέρ, 256 κατά και 74 αποχές, σε σύνολο 712 ευρωβουλευτών.

Στο ψήφισμα καταδικάζεται «η έκτακτη μεταφορά υπόπτων ως παράνομο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Καταδικάζεται περαιτέρω η «αποδοχή και συγκάλυψη της πρακτικής αυτής, σε αρκετές περιπτώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνητικές αρχές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη έκθεση-καταπέλτη είχε εγκρίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην οποία αναφέρονταν ως υπεύθυνες ότι επέτρεψαν τις μυστικές πτήσεις της CIA συνολικά 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στο χθεσινό ψήφισμα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν σε ελληνικούς λιμένες αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τη CIA, αλλά και τις 57 στάσεις που πραγματοποίησαν σε κυπριακούς αερολιμένες τα εν λόγω αεροσκάφη.

Σχόλια