Νέα εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

0

Με την εκτέλεση του θανατοποινίτη, Τέρι Σορτ, η Οκλαχόμα έγινε η έκτη κατά σειρά πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία ξανάρχισε να επιβάλει την εσχάτη των ποινών.

Ο 47χρονος Τέρι Σορτ είχε καταδικασθεί το 1997 για την δολοφονία του Κεν Γιαμαμότο, Ιάπωνα φοιτητή, ο οποίος είχε βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών.
Ο Γιαμαμότο είχε αποτελέσει θύμα της ανεξέλεγκτης οργής του Σορτ, ο οποίος είχε ρίξει μια βόμβα μολότοφ στο διαμέρισμα της πρώην ερωμένης του, η οποία διέφυγε, πριν οι φλόγες επεκταθούν στο διαμέρισμα του Ιάπωνα ο οποίος υπέστη εγκαύματα και υπέκυψε.
Η Οκλαχόμα κατέστη η έκτη πολιτεία που ξανάρχισε τις εκτελέσεις τις τελευταίες 30 ημέρες, μετά την άρση της αναστολής των θανατώσεων όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κρατουμένων που υποστήριζαν ότι ο τρόπος που επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των κρατουμένων.
Εκτελέσεις έχουν γίνει, εκτός της Οκλαχόμα, στη Τζόρτζια, στο Μισισιπή, στη Βιρτζίνια, τη Νότια Καρολίνα και το Τέξας. Ο Σορτ ήταν ο έβδομος θανατοποινίτης ο οποίος εκτελέσθηκε στην Αμερική το τρέχον έτος.

Σχόλια