Νέα καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για εξαφανίσεις Τσετσένων

0

Πρόστιμο ύψους 234.000 δολαρίων επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία, το οποίο θα καταβληθεί στις οικογένειες πέντε Τσετσένων που εξαφανίστηκαν και ενός άλλου που εκτελέστηκε χωρίς δίκη.

Οι δικαστές έκριναν ότι η Ρωσία παραβίασε το δικαίωμα των θυμάτων στη ζωή, το δικαίωμα των συγγενών σε μια αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική έρευνα.

Επίσης απέρριψαν το επιχείρημα της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εξαφανίσεις στην Τσετσενία. Για το δικαστήριο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα θύματα απήχθησαν και ίσως σκοτώθηκαν από στρατιωτικούς που πραγματοποιούσαν επιχείρηση ασφαλείας.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τέσσερα αδέλφια, ηλικίας 22 ως 28 ετών, τα οποία απήχθησαν από το σπίτι της οικογένειάς τους από ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων που φορούσαν στολές παραλλαγής τον Οκτώβριο του 2002. Έκτοτε η οικογένειά τους δεν έχει νέα τους.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε έναν 36χρονο Τσετσένο που απήχθη από το σπίτι του το 2003 από ένοπλους κουκουλοφόρους και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, ενώ η τρίτη αφορά έναν 24χρονο Τσετσένο ο οποίος απήχθη με τον ίδιο τρόπο από το σπίτι της οικογένειάς του το 2004. Η σορός του βρέθηκε την επομένη ημέρα φέροντας σημάδια βίαιου θανάτου.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που αφορούν τους αγνοούμενους, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι παραβιάστηκε η απαγόρευση της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι κρατούνταν για χρόνια στο σκοτάδι όσον αφορά την τύχη που είχαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι καταδίκες προστίθενται σε άλλες 80 καταδίκες από τον Ιούλιο του 2006 κατά της Ρωσίας για υποθέσεις που αφορούν την υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι μισές από αυτές αφορούν ανθρώπους που εξαφανίστηκαν μετά την απαγωγή τους από ένστολους και οι άλλες θανάτους, ξυλοδαρμούς, πρόκληση τραυματισμών, βασανιστήρια, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, αλλόγιστη χρήση βίας ή καταστροφές.

Περίπου 240 παρόμοιες υποθέσεις ερευνώνται από το δικαστήριο του Στρασβούργου.

Σχόλια