Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

0

Την καταδίκη της Τουρκίας αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης ενός συγγραφέα, ο οποίος τιμωρήθηκε για έργο του στο οποίο κατήγγελλε τη σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τις κοινωνικές αδικίες.

Ο ενάγων, ο Αϊντίν Τατλάβ, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είχε εκδώσει το 1992 ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ισλαμιγέτ Γκερτσεγκί» (Η πραγματικότητα του Ισλάμ) στο οποίο προωθούσε την ιδέα πως η θρησκεία έχει νομιμοποιητική επίδραση στις κοινωνικές αδικίες επειδή τις παρουσιάζει ως «τη βούληση του Θεού». Τον Οκτώβριο 1996 κυκλοφόρησε η πέμπτη έκδοση του βιβλίου.

Έπειτα από καταγγελία, σε βάρος του συγγραφέα απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι «προχώρησε σε μια έκδοση που έχει στόχο να βεβηλώσει μία από τις θρησκείες», με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους (εξαγοράσιμη).

Οι δικαστές του Στρασβούργου επισημαίνουν πως, μολονότι ορισμένα αποσπάσματα του βιβλίου περιέχουν έντονες επικρίσεις της θρησκείας σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο και αποτελούν ένα καυστικό σχόλιο για το Ισλάμ, αυτά δεν έχουν άμεσα στόχο τους πιστούς, ούτε αποτελούν επίθεση εναντίον ιερών συμβόλων.

Επιπρόσθετα, εκτιμούν πως η ποινική καταδίκη του θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αποτρέψει συγγραφείς και εκδότες να δημοσιεύουν απόψεις σχετικές με τη θρησκεία που δεν είναι κοφορμιστικές, εμποδίζοντας έτσι τη «διατήρηση του πλουραλισμού που είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Οι δικαστές καταλήγουν πως παραβιάστηκε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το δικαστήριο επιδίκασε στον Τατλάβ 3.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Σχόλια