Νέα καταδίκη της Τουρκίας για εγκλεισμό ανηλίκου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τον εγκλεισμό ενός 15χρονου επί πέντε χρόνια σε ανδρικές φυλακές, γεγονός που προκάλεσε στον ανήλικο νευρικό κλονισμό και τον οδήγησε σε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο 28χρονος σήμερα Οκτάι Γκιουβέτς, ο οποίος από το 2002 ζει στο Βέλγιο ως πολιτικός πρόσφυγας, θα λάβει αποζημίωση 45.000 ευρώ από την τουρκική κυβέρνηση ως ηθική αποζημίωση.

Ο Γκιουβέτς συνελήφθη το 1995 ως ύποπτο για μέλος του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ) και είχε οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία της προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, που εκείνη την εποχή επέσυρε την ποινή του θανάτου.

Ο ίδιος προσέφυγε στην τουρκική δικαιοσύνη γιατί κατά τη διάρκεια της κράτησής του υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ, σε λουτρά με αντλία που του εκτόξευε παγωμένο νερό και για φάλαγγα στα πέλματα των ποδιών του. Επιπλέον, ο ίδιος δεν παρέστη στις 14 από τις 30 συνεδριάσεις στις δίκες του πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα πως ο νεαρός έπεσε θύμα της παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη φυλάκισή του, όντας 15 ετών, σε ανδρική φυλακή, στην οποία πέρασε 5 χρόνια.

Σχόλια