Νέα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση

0

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν κοινοτική οδηγία που κατοχυρώνει 18μηνη περίοδο κράτησης των παράνομων μεταναστών και πενταετή απαγόρευση επανόδου τους στη χώρα απέλασης, εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων για μέτρα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την οδηγία σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και την παροχή ασύλου με 369 ψήφους, που προέρχονται από τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, έναντι 197 ψήφων κατά και 106 αποχών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η έγκριση των υπουργών Εσωτερικών των «27» κρατών μελών της ΕΕ.
Η 18μηνη κράτηση είναι μεγαλύτερη από την ανώτατη περίοδο που ισχύει σήμερα στα δυο τρίτα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να κάνουν χρήση της μικρότερης περιόδου, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι το μέτρο αυτό θα ενθαρρύνει τις αρχές να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους παράνομους μετανάστες.
«Πιστεύουμε ότι το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγγυάται την επιστροφή των παράνομων μεταναστών με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αποτελεί ένα πολύ κακό παράδειγμα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 200.000 συνελήφθησαν στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και λιγότεροι από 90.000 απελάθηκαν.

Με βάση τη νέα οδηγία, θα μπορούν να τίθενται υπό κράτηση και παιδιά, αλλά για την μικρότερη προβλεπόμενη περίοδο.

Το νέο κείμενο, το οποίο τα 27 κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν εντός δυο ετών, καθορίζει επίσης τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, μεταξύ των οποίων το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση στην απόφασή απέλασής τους.

Η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν δεν θα εφαρμόσουν την οδηγία αυτή. Η Δανία θα αποφασίσει εντός έξι μηνών εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Σχόλια