Νέα οικονομικά μέτρα των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν

0

Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Τα μέτρα πλήττουν τον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα του Ιράν και αποσκοπούν στην απομόνωση και άσκηση πίεσης προς την ιρανική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε μέτρα που θα εμποδίσουν το Ιράν να θεμελιώσει μεθόδους πληρωμής  στις προμήθειες ιρανικού πετρελαίου, με τις οποίες θα παρακάμπτονταν οι προηγούμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού και πετρελαιοχημικού τομέα της χώρας. Η άλλη δέσμη μέτρων στρέφεται κατά των τραπεζών που διευκολύνουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές των ιρανικών τραπεζών, επιτρέποντας έτσι πλαγίως στο ιρανικό καθεστώς να έχει πρόσβαση και να δραστηριοποιείται στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά.
«Από την στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία, δώσαμε στο Ιράν μια ξεκάθαρη επιλογή: να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις και να αποκτήσει πρόσβαση ξανά στην κοινότητα των εθνών, ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Με τις ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε την ιρανική κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες σε μία διπλωματική λύση, αλλά είναι ζήτημα του Ιράν αν θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς του δεσμεύσεις. Αν η ιρανική κυβέρνηση συνεχίσει να τις αγνοεί, δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κλιμακωτά μέτρα», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
 

Σχόλια