Νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι

0

Καινούρια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δολοφονήθηκε από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της Μισράτα, έρχονται στο φως μετά από έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Λιβυκές αρχές είχαν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του Καντάφι και δεκάδων άλλων αιχμαλώτων, ωστόσο έως τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους. Σύμφωνα με την 50σέλιδη έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες της Μισράτα αιχμαλώτισαν τον Μουαμάρ Καντάφι,  το γιο του, Μουτασίμ, και δεκάδες άλλα μέλη της αποστολής του τέως ηγέτη της Λιβύης, τους οποίους αργότερα βασάνισαν και εκτέλεσαν σε κοντινό ξενοδοχείο.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν έως τώρα η λιβυκή κυβέρνηση, ότι δηλαδή ο Μουαμάρ και ο Μουτασίμ Καντάφι πέθαναν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής στη Σύρτη, από την ανταλλαγή πυροβολισμών. Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μουαμάρ Καντάφι και ο γιος του συνελήφθησαν ζωντανοί και δολοφονήθηκαν στην συνέχεια μαζί με άλλα 66 μέλη της αποστολής τους.

Οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου οδηγήθηκαν στα συμπεράσματα αυτά βάσει βιντεσκοπήσεων που βρέθηκαν από τον τόπο της συμπλοκής και στα οποία εμφανίζονται ζωντανοί τουλάχιστον 17 αιχμάλωτοι που αργότερα βρέθηκαν νεκροί στο ξενοδοχείο Mahari. Στις συγκεκριμένες λήψεις διακρίνονται επίσης ζωντανοί ο Μουαμάρ και ο Μουτασίμ Καντάφι, ο πρώτος μάλιστα να ξυλοκοπείται άγρια από τους αντάρτες, γεγονός που διαψεύδει τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς των λιβυκών αρχών.

Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, η δολοφονία αιχμαλώτων πολεμιστών συνιστά έγκλημα πολέμου και ως εκ τούτου παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι λιβυκές αρχές έχουν, επομένως, υποχρέωση να διερευνήσουν τέτοιου είδους εγκλήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά το διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την 15η Φεβρουαρίου του 2011 και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος.

Σε αντίθετη περίπτωση, αρμόδιο να κρίνει τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [Link]