Νέα υπόθεση για εγκλήματα πολέμου Κογκολέζων πολέμαρχων ενώπιον του ICC

0

Σε δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου (ICC) στη Χάγη παραπέμπονται δύο πολέμαρχοι από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίοι κατηγορούνται για σφαγές και κακομεταχείριση των αιχμαλώτων.
Πρόκειται για τους Ζερμέν Κατάνγκα και ο Ματιέ Νγκουτζόλο στους οποίους συγκεκριμένα αποδίδονται εγκλήματα πολέμου, σεξουαλική εκμετάλλευση των αιχμαλώτων , βιασμοί και η χρήση παιδιών για στρατιώτες. Οι δύο πολέμαρχοι από κοινού επιτέθηκαν το 2003 σε χωριό στο βορειοανατολικό Κογκό κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες υπάρχουν ενδείξεις ότι «περσότερα από 200 παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνδρες» κρατήθηκαν παράνομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και κακοποιήθηκαν πολλαπλά και επανειλημμένα.
Οι δικηγόροι της υπεράσπισης ζήτησαν να διακοπεί η εξέταση της υπόθεσης γιατί και για τους δύο κατηγορούμενους τα στοιχεία είναι κοινά. Ωστόσο, μέχρι την κύρια έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης θα περάσουν αρκετοί μήνες.
Η υπόθεση του Κατάνγκα και του Νγκουτζόλο είναι η δεύτερη που παραπέμπεται στο ICC ενώ βρίσκεται σε οριακό σημείο η υπόθεση του Κογκολέζου πολέμαρχου Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος λόγω διαφωνιών για τη χρήση των μαρτυριών κατά της δράσης του.

Σχόλια