Νέα Υόρκη: Δίωξη κατά πρώην διαχειριστή αμοιβαίου κεφαλαίου για κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών

0

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών κατέστη δυνατή χάρη στις συντονισμένες δράσεις της Εισαγγελίας και του FBI. Στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ο Matthew Martoma, πρώην διευθυντικό στέλεχος σε αμοιβαία κεφάλαια. Ο Martoma επωφελήθηκε από προνομιακές πληροφορίες, τις οποίες έλαβε από τον γιατρό-σύμβουλο της εταιρείας Elan Corporation PLC ,σχετικά με ένα φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ που βρισκόταν σε στάδιο πειραματικών δοκιμών.

Χάρη στις προνομιακές πληροφορίες που είχε στα χέρια του ο Martoma κατάφερε να κερδίσει 83 εκατομμύρια για τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειριζόταν και να αποφύγει ζημίες ύψους 194 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, ο ίδιος προσωπικά επιβραβεύτηκε με ένα μπόνους 9 εκατομμυρίων δολαρίων για τους επιτυχείς χειρισμούς του. «Σήμερα ακόμη ένας προνομιούχος επαγγελματίας των αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου για κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα δείχνουν την ανταλλαγή προνομιακών πληροφοριών σε μεγάλο και σε μικρό πλάνο, σε μία κλίμακα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Καθώς φαίνεται, προσεγγίζοντας και διαφθείροντας έναν γιατρό που είχε πρόσβαση σε δεδομένα για τα φάρμακα, o Matthew Martoma και το αμοιβαίο του κεφάλαιο επωφελήθηκαν από τις πιο επικερδείς ίσως προνομιακές πληροφορίες όλων των εποχών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Preet Bahrara.

Σχόλια