Νέα Υόρκη: νόμιμη η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

0

Nόμος που επιτρέπει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, καθιστώντας έτσι την Πολιτεία του την 23η στις ΗΠΑ που νομιμοποιεί την ιατρική μαριχουάνα.

Ειδικότερα, από το νόμο επιτρέπεται η παρασκευή, η χρήση, η μεταφορά της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και οι πιστοποιημένοι γιατροί θα μπορούν να τη συνταγογραφούν για θανατηφόρες ασθένειες, όπως: καρκίνο, χρόνιους πόνους, ναυτία, σε φορείς του ιού HIV, σε όσους πάσχουν από τη νόσο του Λου Γκέριγκ, τη νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και επιληψία.  Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει προηγουμένως να έχουν γίνει δεκτά στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, μόνο  σε πέντε επιχειρήσεις θα επιτραπεί να καλλιεργούν κάνναβη και να την διαθέτουν στην Πολιτεία, σε μέγιστο, συνολικό αριθμό 20 ιδρυμάτων.
Το ναρκωτικό δεν θα μπορεί να καπνίζεται και οι δόσεις θα είναι αυστηρά περιορισμένες, καθώς δεν θα είναι δυνατό να υπερβαίνουν τον ένα μήνα θεραπείας.

Ο Κουόμο δήλωσε σχετικά: “Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι ήταν στην ιστορία της στην πρώτη γραμμή σε πολυάριθμες φάσεις προόδου της ιατρικής”, ενώ πρόσθεσε, “Είμαστε εδώ για να βοηθούμε τους ανθρώπους και, αν υπάρχει μια ιατρική πρόοδος, θέλουμε να μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτή οι Νεοϋορκέζοι”.

Ο Κυβερνήτης, ο οποίος ήταν για καιρό αντίθετος σε ένα τέτοιο μέτρο και το φθινόπωρο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, χαιρέτισε τη νομοθεσία που, σύμφωνα με τον ίδιο, “προσφέρει το καλύτερο αυτού που η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να προσφέρει, με τον κατά το δυνατόν πιο ελεγχόμενο τρόπο”.

“Είναι η πιο ευφυής προσέγγιση που εφαρμόσθηκε μέχρι τώρα από μια Πολιτεία”, υποστήριξε.
Συνολικά 23 αμερικανικές Πολιτείες και η Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επιτρέπουν την ιατρική μαριχουάνα, με περισσότερους ή λιγότερους περιορισμούς. Ορισμένες Πολιτείες επιτρέπουν μάλιστα στους ασθενείς να καλλιεργούν οι ίδιοι το συγκεκριμένο φυτό. 

Δύο αμερικανικές Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την κάνναβη, το Κολοράντο και η Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

assembly.state.ny.us/leg/