Νέες διατάξεις για την διευκόλυνση της νομιμοποίησης μεταναστών, με συγγενείς Αμερικανούς πολίτες

0

Στόχος είναι η σύντμηση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αποπομπής των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα, με τα κατάλληλα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι μετανάστες που έχουν Αμερικανό πολίτη ως συγγενή τους και διαμένουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από έξι μήνες, υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την χώρα, να βγάλουν βίζα στο εξωτερικό και κάποια άλλα δικαιολογητικά, προτού επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να γίνουν νόμιμα πολίτες.

Βάσει των νέων κανόνων οι ενδιαφερόμενοι θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία, θα έχουν όμως την δυνατότητα να κάνουν αίτηση για ένα προσωρινό δικαιολογητικό (provisional unlawful presence waiver) πριν φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γλυτώνοντας έτσι υπολογίσιμο χρόνο από την συνολική διαδικασία. «Ο νόμος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση των Αμερικανών πολιτών και αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με τους νέους κανόνες.

Οι αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τις οικογένειες Αμερικανών, καθώς μειώνεται αξιόλογα ο χρόνος για τον οποίο τα μέλη της οικογένειας παραμένουν χωριστά από εκείνους, πάνω στους οποίους βασίζονται», σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services). Ως χρόνος έναρξης ισχύος των νέων κανόνων έχει οριστεί η 4η Μαρτίου 2013, ενώ υπολογίζεται ότι από την εφαρμογή τους θα επηρεαστούν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες, από τα συνολικά 11 εκατομμύρια που βρίσκονται αυτή την στιγμή παράνομα στις ΗΠΑ.

Σχόλια