Νέες καταθέσεις ρίχνουν φως στην δίκη του Μουμπάρακ

0

Κατάθεση υψηλόβαθμου πρώην μέλους της αστυνομικής υπηρεσίας αποκάλυψε  ότι στις πρώτες μέρες της εξέγερσης ο Υπουργός Εσωτερικών Habib elAldly –που επίσης είναι κατηγορούμενος- διέταζε να ανακοπεί με κάθε τρόπο η πρόσβαση των διαδηλωτών στην πλατεία Tahrir στο κέντρο του Κάιρο.

Ο μάρτυρας ανακάλεσε ένα περιστατικό, μία συνάντηση των μελών του Υπουργείου Εσωτερικών πριν την μεγάλη «Διαδήλωση της Οργής» στις 28 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση ο μάρτυρας θυμάται τον υπουργό να ρωτά τον αρχηγό της αστυνομίας «θα το τακτοποιήσεις;» αναφορικά με τους διαδηλωτές. Η δήλωση υπονοεί –αν και δεν αποδεικνύει- την πρόθεση των αξιωματούχων να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρο βία ενάντια στους διαδηλωτές στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με ονομασία «Σχέδιο 100». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι διαφώνησε με το σχέδιο και γι αυτό εκτοπίστηκε από την υπηρεσία, ενώ δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη άμεσων εντολών του ίδιου του Μουμπάρακ σχετικά με το συμβάν.

Η διαδικασία της Πέμπτης ήταν η πεμπτη κατά σειρά συζήτηση της υπόθεσης, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και φαίνεται ότι μπορεί να κρατήσει μήνες. Ενώ πριν την συζήτηση πέντε μάρτυρες, πρώην μέλη της αστυνομίας, διαβεβαίωναν τον εισαγγελέα ότι θα κατέθεταν πληροφορίες για απευθείας εντολές που έδιναν υψηλά ιστάμενοι για χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών, στη συζήτηση άλλαξαν στάση και δήλωσαν ότι δεν είχαν πέσει στην αντίληψή τους τέτοιου είδους διαταγές, ενώ ένας εξ αυτών μίλησε ακόμη και για αντιθέτου περιεχομένου εντολή –«παραίνεση αυτοσυγκράτησης»-  που δόθηκε προς την αστυνομία από το υπουργείο. Οι δικηγόροι των θυμάτων των επιθέσεων άφησαν υπόνοιες ότι η εισαγγελία είναι μεροληπτική υπέρ του καθεστώτος Μουμπάρακ.

 Ο Υπουργός elAldly, που έχει ήδη καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, αρνήθηκε την συναυτουργία στην οργάνωση δολοφονικής επίθεσης κατά των διαδηλωτών.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή με την εξαιρετικά σημαντική μυστική κατάθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας και στενού συμμάχου του Μουμπάρακ,Mohamed Hussein Tantawi, ο οποίος πλέον ηγείται ενός στρατιωτικού συμβουλίου που έχει αναστείλει το Σύνταγμα και το καθεστώς Μουμπάρακ.

Σχόλια