Νέες καταγγελίες για παραβιάσεις στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

0

Αποκλειστικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας “Νιου Γιορκ Τάιμς” αναφέρει ότι οι δυτικοί δικηγόροι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις στην ακροαματική διαδικασία και εμπλοκή της ιρακινής ηγεσίας, η οποία οδήγησε σε αλλοίωση της καταδικαστικής απόφασης.

Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, ο Καναδός δικηγόρος, Γουίλιαμ Γουάλι καταγγέλλει ότι ένας εκ των δικαστών απομακρύνθηκε από το προεδρείο με αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι.

Επιπλέον, ο καθηγητής Τσαμπλί Μαλάτ και οι δικηγόροι υπεράσπισης του Χουσεΐν, Κέρτις Ντέμπλερ και Τζιοβάνι ντι Στέφανο καταγγέλλουν ότι η ιρακινή ηγεσία ενεπλάκη στην ακροαματική διαδικασία για να εξασφαλίσει τη θανατική ποινή του κατηγορουμένου.

Δριμεία κριτική για τη δίκη και την εκτέλεση του πρώην ηγέτη του Ιράκ είχαν επίσης ασκήσει εκείνη την περίοδο διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).