Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Σαντάμ

0

Για γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαγγέλθηκαν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων έξι συγκατηγορουμένων του νέες κατηγορίες.

Οι νέες κατηγορίες αφορούν στην «Επιχείρηση Ανφάλ» κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και η επίθεση εναντίον Κούρδων με αέρια στη Χαλάμπτζα, όπου σκοτώθηκαν περίπου 5.000 άτομα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο Σαντάμ κατηγορείται ήδη για τη δολοφονία σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982 και ενώ είχε προηγηθεί αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Εκτός του πρώην προέδρου, για την Επιχείρηση Ανφάλ κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ κατηγορούνται επίσης: ο εξάδελφος του Σαντάμ, Αλί Χασάν Ματζίντ, γνωστός και ως «Χημικός Αλί», ο πρώην υπουργός Αμυνας, Σουλτάν Χασίμ Αχμάντ, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Σαμπέρ Αμπντούλ Αζίζ αλ-Ντουρί, ο πρώην διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς Χουσεΐν αλ Τικρίτι, ο πρώην ηγέτης του Μπάαθ Ταχέρ Ταουφίκ αλ-Ανί και ένας πρώην στρατιωτικός διοικητής, ο Φαρχάν Μουτλάκ αλ-Τζουμπουρί.

Η νέα δίκη του Σαντάμ μπορεί να αρχίσει ακόμη και τον επόμενο μήνα, γνωστοποιήθηκε από Ιρακινούς αξιωματούχους. Η ακροαματική διαδικασία θα γίνεται παράλληλα με την τωρινή δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν την επίθεση στη Χαλάμπτζα ως τη μεγαλύτερη ωμότητα που διαπράχθηκε από το καθεστώς Σαντάμ.

Σχόλια