Νέες κατηγορίες κατά Χοντορκόφσκι

0

Νέες κατηγορίες διατυπώθηκαν σε βάρος του φυλακισμένου πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας.
Ο Χοντορκόφσκι κατηγορείται για κλοπή περίπου 350 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου μαζί με τον πρώην συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ. Κατηγορούνται επίσης και οι δύο για ξέπλυμα 28,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο του 2007 κατηγορούνται ότι πώλησαν πετρέλαιο αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην μαύρη αγορά.
Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ εκτίουν ποινές κάθειρξης οκτώ ετών που τους επιβλήθηκαν το 2005 για απάτη και φοροδιαφυγή.
Στην ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα αναφέρεται ότι οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για «κλοπή μέσω κατάχρησης και για νομιμοποίηση χρημάτων που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας εγκληματικών ενεργειών».
Ο Χοντορκόφσκι επιμένει είναι αθώος και δήλωσε ότι η κατηγορία σε βάρος του κατασκευάστηκε ως τιμωρία επειδή προκάλεσε το Κρεμλίνο. Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι ένας εγκληματίας που είχε μία δίκαιη δίκη.
Οι συνήγοροι του Χοντορκόφσκι ανέφεραν ότι οι νέες κατηγορίες αποτελούν επανάληψη του κατηγορητηρίου του 2006 με μικρές μόνο αλλαγές. «Είναι η ίδια συλλογή παράλογων και αναπόδεικτων κατηγοριών», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι συνήγοροι.

Σχόλια