Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΕΕ και ΗΠΑ

0

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς, στα πλαίσια επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία.

Η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν στις Βρυξέλλες με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία κλιμακώνεται παρά τον πρώτο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν.
Επιπλέον και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις σε 7 Ρώσους αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στους 7 Ρώσους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και στενός σύμμαχος του Πούτιν, επιβάλλεται το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση για οποιαδήποτε μετάβασή τους στις ΗΠΑ. Ο Σετσίν είναι το πιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του τομέα της ενέργειας, που αποτελεί στόχο των αμερικανικών κυρώσεων μέχρι στιγμής. Αυτός είναι ο τρίτος κύκλος κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στην ρωσική μεθόριο με την Ουκρανία. Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίστηκε από το Λευκό Οίκο, ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε αντίδραση στην μη τήρηση από την Ρωσία των δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα μέσα Απριλίου στη Γενεύη, για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε “αηδιασμένος” από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων και σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου προκαλεί αηδία και καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία”.

Ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα “θα απαντήσει” στις νέες κυρώσεις.

Σχόλια