Νέες μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη των ΗΠΑ

0

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του NAACP, την Τρίτη, κάλεσε το Κογκρέσο να μεταρρυθμίσει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μέσω της θέσπισης νέου νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την δίκαιη εφαρμογή των νόμων καθώς και τη μείωση των ανισοτήτων. Ο Ομπάμα ζητά επίσης αλλαγές των ποινών, αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης των ανηλίκων, καθώς και σχέδιο για τη μείωση του φαινομένου της υποτροπής.

Παρά τις μειώσεις ποσοστών εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των ομοσπονδιακών φυλακών σύμφωνα με έκθεση του AP έχει αυξηθεί από 24.000 τη δεκαετία του 1980 σε περισσότερο από 214.000 με ετήσια κόστη που ξεπερνούν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μερικές από τις οποίες παρατίθενται ακολούθως:

Τον Μάιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) διέθεσε $ 20 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την εφαρμογή καμερών στις στολές των αστυνομικών σε ολόκληρη την χώρα.

Τον Απρίλιο του 2014 το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία του για την διαδικασία απονομής χάριτος και βάση αυτής έχουν επανεξετασθεί και ιεραρχηθεί αιτήματα σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Ομπάμα μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας χορήγησε μετατροπή ποινών σε 46 καταδίκους, εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέων κανόνων που σκοπό έχουν την καταπολέμηση των κρίσεων λόγω φυλετικών στερεότυπων (racial profiling).
 

Σχόλια