Νέες συλλήψεις για την υπόθεση Εργκένεκον στην Τουρκία

0

Τουλάχιστον 14 άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής ενός πανεπιστημίου και δύο πρώην επικεφαλής κολλεγίων για ανάμειξη σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατόλια” ο Μεχμέτ Χαμπεράλ, επικεφαλής του πανεπιστημίου Μπασκέντ της Αγκυρας βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι του.

Η αστυνομία επίσης συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής του κολλεγίου της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τον επίσης επικεφαλής του κολλεγίου της πόλης Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας.

Οι έφοδοι της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 18 επαρχίες της Τουρκίας και εντάσσονται στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της σκιώδους υπερεθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεκον, η οποία προκάλεσε την αποσταθεροποίηση της αγοράς και αύξησε την ένταση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος της “”Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης””(ΑΚ) και των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του στρατού.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 150 άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί δικάζονται για τις διασυνδέσεις τους με την οργάνωση Εργκένεκον.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση προετοίμαζε σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων για να αναγκάσει το στρατό να κινηθεί εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση Εργκένεκον σχεδίαζε σειρά δολοφονίων όπως του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελειού Στρατού, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ συγγραφέα Οχράν Παμούκ.

Η οργάνωση αποκαλύφθηκε πριν από ένα και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών κατά την έφοδο της αστυνομίας σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.

Σχόλια