Νέες συλλήψεις στην Τουρκία

0

Σε 20 νέες συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας με στόχο το παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον που κατηγορείται ότι σχεδίαζε την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης Ερντογάν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και ένας δημοσιογράφος.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στις πόλεις Κοτσαελί (βορειοδυτικά), Ικόνιο (κέντρική Τουρκία), Μερσίνα (νότια) και Ελαζίγκ (ανατολικά).

Μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία περιλαμβάνονται τρία ανώτατα μέλη του Κόμματος των Εργαζομένων (IP), ενός μικρού σχηματισμού της εθνικιστικής αριστεράς. Επίσης υπό κράτηση τέθηκε ένας δημοσιογράφος, όπως αναφέρει ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, BBC.

Δύο απόστρατοι στρατηγοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και κατηγορούνται μαζί με 84 άλλους υπόπτους ότι ήθελαν να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία και να δημιουργήσουν κλίμα ευνοϊκό για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση έχουν συλληφθεί πολλές γνωστές προσωπικότητες -απόστρατοι στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες.

Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες για «τρομοκρατία» που ακολούθησαν ερμηνεύθηκαν ως ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισλαμικών καταβολών Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους κεμαλικούς κύκλους που θέλουν να διαφυλάξουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Πολλοί αναλυτές έχουν κατηγορήσει το AKP ότι επιδιώκει να επωφεληθεί από την υπόθεση Εργκένεκον για να ασκήσει πίεση στους αντιπάλους του. Η ημερομηνία της έναρξης της δίκης για την υπόθεση, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις στην Τουρκία, αναμένεται να γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται, δε, η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σχόλια