Νεκρός Ρώσος δικηγόρος λόγω άρνησης περίθαλψης στις φυλακές

0

Ο 39χρονος Aleksanyan υπέφερε από καρκίνο και AIDS, και είχε επανειλημμένα ζητήσει άδεια των αρχών να του χορηγηθεί η προσήκουσα θεραπεία εκτός φυλακών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Aleksanyan, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, κατέληξε στη φυλακή λόγω της στροφής της πολιτικής ηγεσίας εναντίον της Yukos. Μαζί με διευθυντικά στελέχη της εταιρείας διώχθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σπατάλη δημοσίου χρήματος, και προφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2006. Η διάγνωση των δύο σοβαρότατων ασθενειών έγινε μετά την σύλληψή του, όσο βρισκόταν στη φυλακή. Για να επιτύχει την χορήγηση κατάλληλης ιατρικής θεραπείας, ο Aleksanyan απευθύνθηκε τόσο στις αστυνομικές όσο και στις δικαστικές αρχές, οι οποίες βραδέως εξέταζαν το αίτημά του. Παράλληλα, οι συνθήκες κράτησης καταγγέλλονταν από δημοσιογράφους και ακτιβιστές ως απάνθρωπες και μειωτικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ το υποτυπώδες ιατρείο των φυλακών αδυνατούσε να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στις απαιτήσεις καταπολέμησης του συνδυασμού καρκίνου και AIDS.

To 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), στο οποίο είχε στο μεταξύ προσφύγει ο δικηγόρος, εξέδωσε απόφαση με την οποία διέταζε την απελευθέρωση του φυλακισμένου για ανθρωπιστικούς-ιατρικούς λόγους. Την ίδια περίοδο εκδόθηκε και η απόφαση από ρωσικό δικαστήριο, που έκανε μεν δεκτή την αίτηση του Aleksanyan, αλλά απαιτούσε καταβολή εγγύησης ύψους 990.000 λιρών για την απελευθέρωση.

Η ιστορία του Aleksanyan –και κυρίως ο θάνατός του- κινητοποίησε δημοσιογράφους και μπλόγκερ της Ρωσίας, που δημοσίευσαν λίστα με τα ονόματα όλων όσων ενεπλάκησαν στη σύλληψη και άρνηση αποφυλάκισής του, παρά τη γνώση για τη σοβαρότητα της κατάστασης υγείας του. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί και άλλες φορές για τις επονείδιστες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της, και για την αναλγησία απέναντι σε κρατούμενους-ασθενείς. Παρόμοια κατακραυγή από τα διεθνή ΜΜΕ και την κοινή γνώμη είχε δεχθεί και στην περίπτωση του δικηγόρου Sergei Magnitsky, που επίσης απεβίωσε μέσα στο κελί της διαβόητης φυλακής Butyrka, λόγω άρνησης χορήγησης θεραπείας για στομαχικό πρόβλημα που εμφανίστηκε στη διάρκεια της παραμονής του εκεί.

Σχόλια