Νέο αίτημα για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD υποβάλλουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο 16 κρατίδια

0

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα καταφύγουν 16 κρατίδια της χώρας, με στόχο την απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), καθώς όπως καταγγέλλουν η πολιτική και η ιδεολογία του είναι «ουσιαστικά ίδια με το δόγμα του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος της Γερμανίας».

Από το 1964 που ιδρύθηκε το NPD βρέθηκε αλλη μια φορά αντιμέτωπο με παρόμοιο αίτημα το 2003. Τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα εξαιτίας διαδικαστικού κωλύματος, καθώς εντοπίστηκαν πολλοί πράκτορες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας σε ανώτερες θέσεις του κόμματος.

Στην περίπτωση που αυτή τη φορά το NPD τεθεί υπό απαγόρευση, δεν θα δικαιούται να λαμβάνει κρατική ενίσχυση κάθε χρόνο. Το 2012 το ακροδεξιό κόμμα έλαβε περίπου 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης θα πρέπει να παραδώσει τις έδρες του στα περιφερειακά κοινοβούλια της Σαξονίας και του Μακλεμβούργου-Πομερανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το κόμμα είχε λάβει ποσοστό 1,3%, κάτω από το όριο του 5% που χρειάζεται για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.

 

Σχόλια