Νέο «όχι» της Ντελ Πόντε για προσέγγιση με το Βελιγράδι

0

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υπογράψει συμφωνία προσέγγισης με τη Σερβία όσο δεν συλλαμβάνεται ο φυγάς, Ράτκο Μλάντιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει σταθερή: όχι υπογραφή όσο οι φυγάδες δεν βρίσκονται στη Χάγη, ιδιαίτερα ο Ράτκο Μλάντιτς», είπε η Ελβετή εισαγγελέας.

Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται για γενοκτονία. Οι δηλώσεις της Κάρλα Ντελ Πόντε έγιναν με την ευκαιρία διάσκεψης για τα Βαλκάνια στις Βρυξέλλες.

Η Ντελ Πόντε ανησυχεί πως χωρίς το «καρότο» της υπογραφής μιας συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της Σερβίας στον ευρωπαϊκό συνασπισμό, το Βελιγράδι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Μλάντιτς να έρθει στη Χάγη τώρα, τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, αλλά πριν από την υπογραφή. Διότι αν χάσουμε αυτό το μοχλό, δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε η εισαγγελέας.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η εμπειρία μας έχει δείξει πως οι χώρες των Βαλκανίων δεν συνεργάζονται μαζί μας παρά μόνον αν η ΕΕ τους ασκεί πίεση».

Όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις σερβικές αρχές αποδεικνύουν πως ο Μλάντιτς είναι στη χώρα, αλλά προστατεύεται από ανθρώπους που συνδέονται με το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του επίσης κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι.

«Ξέρω ότι μπορούν να το κάνουν, όμως πραγματικά δεν γνωρίζω αν είναι μόνον ένα τεχνικό πρόβλημα να τον εντοπίσουν εγκαίρως, επειδή εξακολουθεί να προστατεύεται πολύ όπως ξέρετε από τους Ριζοσπάστες, ή αν περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να τον παραδώσουν», δήλωσε η Ντελ Πόντε.

Σχόλια