Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού

0

‘Oλα τα ενδεχόμενα ακόμη και την απαγόρευση των εμπορικών σημάτων και λογοτύπων στα πακέτα τσιγάρων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του νόμου για την αποτροπή του καπνίσματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Antonio Gravili σε σχετική συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας: «Συζητούνται πολλά, ακόμη και η πιθανότητα της απλής συσκευασίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια αρχική αναθεώρηση της Οδηγίας Προϊόντων Καπνού του 2001 το φθινόπωρο, και ενδεχομένως να εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες τόσο για τη συσκευασία τους όσο και για τα νεότερα προϊόντα καπνού, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη απαγόρευση επέβαλε πρόσφατα και η Αυστραλία, όπου τοπικό δικαστήριο απέρριψε στις 15 Αυγούστου την ένσταση των καπνοβιομηχανιών British American Tobacco, Britain’s Imperial Tobacco, Philip Morris και Japan Tobacco κατά της κυβερνητικής απαγόρευσης. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από τον Δεκέμβριο, όλα τα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην Αυστραλία θα έχουν απλή συσκευασία.

Αντιδρώντας οι καπνοβιομηχανίες, ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση της συσκευασίας θα παραβιάσει τα σχετικά δικαιώματα ιδιοκτησίας τους και θα ενισχύσει τις πωλήσεις των πλαστών και παράνομα εισαγόμενων τσιγάρων.

Σχόλια