Νέο πακέτο μέτρων για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε νέο πακέτο μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τροποποιήσεις ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι τέσσερις αναφορές με τη διαδικασία της συναπόφασης θα παρουσιαστούν ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Επικεφαλής της έκθεσης ήταν ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Αντόνιο Μασίπ Ιδάλγο και οι νομοθετικές του προτάσεις υιοθετήθηκαν με 33 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου το ενδεχόμενο κράτησης των αιτούντων θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και οι αιτούντες πολιτικό άσυλο δε θα πρέπει να κρατούνται σε φυλακές αλλά σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης.

Επιπλέον, προτείνεται να καταργηθεί η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υποστηρίζει, επίσης, ότι πρέπει να παρέχονται νομικές εγγυήσεις κατά των αυθαίρετων κρατήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση η απόφαση για την κράτηση ή μη ενός αιτούντος πολιτικό άσυλο θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο από τις δικαστικές αρχές.

Οι διοικητικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να διατάζουν την κράτηση ενός ατόμου μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η απόφασή τους θα πρέπει να επικυρώνεται από τις δικαστικές αρχές εντός 72 ωρών.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση ο αιτών άσυλο θα πρέπει να απελευθερώνεται άμεσα.

Η έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή αναφέρει ότι οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται υπό κράτηση πρέπει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις σε γλώσσα που να κατανοούν, να τους παρέχεται νομική βοήθεια και δωρεάν εκπροσώπηση εάν το ζητήσουν.

Πρέπει να επίσης να λαμβάνουν ιατρική βοήθεια και την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε με μόλις μία αποχή την έκθεση της Βρετανίδας, ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Τζιν Λάμπερτ για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Στόχος της υπηρεσίας θα είναι η παροχή βοήθειας από εμπειρογνώμονες για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής για το άσυλο και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Σχόλια