spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΝέο σύμφωνο για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη πριν το τέλος...

Νέο σύμφωνο για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη πριν το τέλος του 2014

spot_img
spot_img
spot_img

Έχουν περάσει δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ. Με αφορμή την Ευρωπαική Ημέρα Προστασίας Δεδομένων (28/1) η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαικών Πολιτικών Μελετών (CEPS), ζήτησε ενα κοινό σύμφωνο για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη.

Όπως είπε στην ομιλία της η Ευρωπαία Επίτροπος, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, τα τρία θεσμικά όργανα – Η Ευρωπαική Επιτροπή, οι δύο εισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου και οι δύο προεδρεύουσες χώρες για το 2014, Ελλάδα και Ιταλία, συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας, σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της προστασίας δεδομένων, πριν το τέλος του χρόνου. Η νέα συμφωνία, σύμφωνα με την ευρωπαία Επίτροπο, θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διατλαντικές σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
 
Στην ομιλία της η Ρέντινγκ αναφέρθηκε σε 8 αρχές που θα πρέπει να διέπουν το σύμφωνο, οι οποίες είναι οι εξής:
  1. Την ανάγκη να περιληφθεί η μεταρρύθμιση της προστασίας δεδομένων στη νομοθεσία εντός του 2014.
  2. Να μη γίνεται διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη μεταρρύθμιση καθώς σήμερα «ο δημόσιος τομέας συλλέγει, αντιπαραβάλλει και πολλές φορές ακόμη και πωλεί προσωπικά δεδομένα.Είναι επίσης πολύ δύσκολη η διάκριση όταν μια τοπική αρχή μπορεί να αγοράζει χώρο αποθήκευσης σε ιδιωτικό υπολογιστικό νέφος.»
  3. Οι νόμοι που καθορίζουν τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων ή επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή πρέπει να υποβάλλονται σε δημόσιο διάλογο δεδομένου ότι σχετίζονται με τις ατομικές ελευθερίες στο διαδίκτυο.»
  4. Η συλλογή δεδομένων θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και να περιορίζεται σε ό, τι αφορά τους στόχους αυτούς. “Η γενικευμένη παρακολούθηση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι απαράδεκτη.»
  5. «Η νομοθεσία πρέπει να είναι σαφής και οι νόμοι πρέπει να επικαιροποιούνται. Δεν είναι δυνατό τα κράτη να στηρίζονται σε ξεπερασμένους νόμους, οι οποίοι συντάχθηκαν σε εποχές διαφορετικής τεχνολογικής πραγματικότητας, για να πλαισιώσουν σύγχρονα προγράμματα παρακολούθησης.»
  6. «Την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να την επικαλούμαστε με φειδώ. Θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση, όχι τον κανόνα.»
  7. «Αν δεν δοθεί ρόλος στις δικαστικές αρχές, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική εποπτεία. Η εκτελεστική εποπτεία είναι καλή. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι αναγκαίος. Η δικαστική εποπτεία είναι το κλειδί.»
  8. Οι κανόνες προστασίας των δεδομένων θα πρέπει να εφαρμόζονται ασχέτως ιθαγένειας. Η εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων για τους ημεδαπούς και τους αλλοδαπούς πολίτες στερείται νοήματος, λόγω του ανοικτού χαρακτήρα του διαδικτύου.


 

spot_img

Lawjobs